Pretop je suštinski ostatak svinje, jagnjeta ili ne daj bože pileta. To je masa koja se pri pečenju odvaja od pečenja, a samo Užicani su se potrudili da je skupe. U Beogradu i Novom Sadu, u pečenjarama kažu da to ne skupljaju i da im od toga bolje gori vatra. Na ovo se Užicani mahom krste i zgranjavaju jer je to nama kao kad bi neko bacao i benzin i sve ostale naftne derivate a zadrzao parafin.
Neupućeni pretop poistovećuju sa mocom , ali to nije isto. Pretop kad se ohladi postaje cvrsta masa , razdvojena na crno i belo, poput eurokrema. Belo je masno, a crno je masa želatinskog karaktera u kojoj je sadržana esencija pečenja.
dedicated to Ivana_sanjalica
Gledajući Užičanina kao slasno jede pretop, jedna Vojvođanka se zapitala:
"Ne razumem šta to ima između vas Užičana i tih jadnih svinja"
Užičanin je samo zamočio svoj hleb u pretop i setno se nasmešio.
Preuzeto sa http://vukajlija.com